Од понеделник ќе патуваме без ПЦР тест во Србија, БиХ, Црна Гора и Косово

ОБЈАВЕНО НА:
Од понеделеник, 12 октомври македонските граѓани ќе може да патуваат во дел од соседните земји без ПЦР тестови, плус и во Црна Гора и БиХ.
Во овие земји, за кои нивните граѓани досега имаа обврска при влез/транзит во нашата земја да приложат негативен RT PCR SARS CoV-2 тест, по принципот на реципроцитет е договорено и нашите граѓани да патуваат во овие земји, без обврска да приложат негативен тест.
Оваа одлука е донесена по доставен предлог и позитивно мислење на Комисијата за заразни болести според кое до овој момент нема индикации или висок број на влезени позитивни случаи од странски држави, а со тоа и нема висок ризик по јавното здравје. Одлуката е донесена заради остварувањето на неопходните потреби на граѓаните, при што Владата апелира патувањето да се сведе на минимум и исклучиво за неодложни потреби и со целосно и доследно применување на сите мерки за лична заштита од Ковид-19.
Врз основа на координацијата со министерствата за здравство од регионот, денеска, на седница на Владата донесовме одлука да овозможиме непречен влез на странските државјани од Република Србија, Република Косово, Република Црна Гора и Република Босна и Херцеговина, без приложување медицинска потврда со негативен RT PCR SARS CoV-2 тест, напиша премиерот Зоран Заев на Фејсбук.
Обврска за ПЦР-тест досега нашит еграѓани немаа само за влез во Албанија и Турција.
Следете не и на:

24AUTO NETWORK