Супер автомобилот на Ariel Motors со 1180 КС и забрзување до 240 км/ч. за 8 секунди

ОБЈАВЕНО НА:

Англискиот производител на суперспортни автомобили Ariel Motor потврди официјално дека компанијата работи на развој на суперспортско возило кој е опременo со хибриден електричен погонски систем. Сега се развива под името Hipercar, а кога ќе се појави и официјално можно е името да му биде Elektron

Според официјалните податоци на Ariel Motor, новиот автомобил ќе располага со моќност од 1180 КС и 1800 Нм. вртежен момент на електромотор, со што како ќе биде во можност да забрза од 0 до 96 км/ч. за 2.4 секунди. Од 0 до 160 км/ч. ќе забрзува за 3.8 секунди и од 0 до 240 км/ч. за 7,8 секунди. Максималната брзина на движење на супер автомобилот е 257 км/ч. Моторот се развива со соработка со Equipmake и Aim Co Japan.

Од Ariel Motor очекуваат возилото да биде претставена како готов производ во 2019 година, како возилото ќе се нуди во верзија со погон на четири и на две тркала (1180 КС и 590 КС). Во целосно производство треба да влезе во 2020 година.

Хипервозилото на Ariel ќе биде опремено со литиум-јонски батериите (42 kWh или 56kWh), два или четири електромотори и компактен микро-турбински мотор кој ќе се користи како таков за зголемување на досегот и ќе го направи возилото независно од расположливата инфраструктура електрични полначи станици.

Во однос на цената, од Ariel коментираат дека тоа ќе биде скапо, но ако се погледаат другите производители кои своите суперавтомобили ги продаваат и за 1 милион евра, оваа англсик акомпанија ќе понуди вредност за вложеното.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK