Ќе патување во странство: Ова е висината на најчестите казни во сообраќајот

ОБЈАВЕНО НА:

Декември е време кога сериозно се размислува за патување, што за празниците, за Нова Година, а најмногу за зимски одмор и скијање. Голем број на луѓе планираат или веќе резервирале во некој од соседните скијачки центри, или пак оние во Европа што ни се поблиску, и можеме да ги посетиме и со автомобил.

А кога се патува со автомобил, понекогаш се заборава па знаеме да притиснеме повеќе на педалот за гаста, или да се напиеме некоја чашка пред тргнување. Можеби ќе посегнеме по мобилниот додека возиме, или пак ќе го заборавиме автомобилот на лошо место паркиран.

Полицијата во странство е немилосрдна кога е во прашање на сообрачајните прекршоци. Затоа добро внимавајте. Ако пак не ве засега тоа, тогаш еве ги најчестите казни и нивната висина во некои од земјите каде најчесто патуваа Македонците.

Бугарија:
• возење под дејство на алкохол: од 250 евра (дозволено: 0,5)
• надминување на дозволена брзина до 20 км / ч: од 50 евра
• • надминување на дозволена брзина од 50 км / ч: од 300 €
• минување на црвено на семафор: од € 50
• неправилно претекнување: од 10 евра
• Неправилно паркирање: од 10 евра
• Разговор на мобилен телефон: 25 €
• Некористње на појаси: 25 €

Австрија:
• Возење под дејство на алкохол: од 300 евра (дозволено: 0,5)
• надминување на дозволена брзина: 20 км / ч: од 30 €
• надминување дозволена брзина за повеќе од 50 км / ч: до € 2.180
• минување на црвено: од 70 €
• неправилно престигнување: од 70 €
• неправилно паркирање: од € 20
• разговарање на мобилен телефон: од € 50
• некористење на појаси: од € 35

Босна и Херцеговина:
• Возење под дејство на алкохол: од 200 евра (дозволено: 0,3)
• Брзина надмината за 20 км / ч: од 25 €
• Брзина надмината за повеќе од 50 km / h: од € 200
• црвено: 150 евра
• неправилно престигнување: од € 150
• неправилно паркирање: 25 евра
• разговарање на мобилен: од € 10
• некористење на појаси: од € 20

Грција:
• Возење под дејство на алкохол: од 80 евра (дозволено: 0,5)
• Дозволена брзина да надмине 20 км / ч: од 100 евра
• Брзина надмината за повеќе од 50 км / ч: од 350 евра
• црвено: од 350 евра
• неправилно престигнување: од 350 евра
• неправилно паркирање: од € 40
• Разговор на мобилен телефон: 100 евра
• Некористење на појаси: од 350 евра

Италија:
• Возење под дејство на алкохол: од 530 евра (дозволено: 0,5)
• Брзина надмината за 20 км / ч: од 170 €
• Брзина надмината за повеќе од 50 км / ч: од 530 евра
• црвено: од 170 €
• неправилно престигнување: од 85 €
• неправилно паркирање: од € 40
• разговор на мобилен телефон: од € 160
• некористење на појаси: од € 80

Романија:
• Возење под дејство на алкохол: од 150 евра (дозволено: 0,0)
• Дозволена брзина да надмине 20 км / ч: од 100 евра
• Брзина надмината за повеќе од 50 км / ч: од 150 евра
• црвено: од 65 €
• неправилно престигнување: од 100 евра
• неправилно паркирање: од 30 евра
• Разговор на мобилен телефон: 65 €
• некористење на појаси: од 30 €

Србија:
• Возење по дејство на алкохол: од € 45 (дозволено: 0,3)
• Дозволена брзина да надминува 20 км / ч: од 50 евра
• Брзина надмината за повеќе од 50 km / h: до € 130
• црвено: од € 130
• неправилно претекнување: од € 50
• неправилно паркирање: од € 45
• разговор на мобилен: од € 25
• некористење на појаси: 45 €

Словенија:
• Возење под дејство на алкохол: од 300 евра (дозволено: 0,5)
• Дозволена брзина да надминува 20 км / ч: од 50 евра
• Брзина надмината за повеќе од 50 км / ч: од 300 €
• Црвено светло: 250 евра
• неправилно претекнување: од € 500
• неправилно паркирање: од € 40
• Разговор на мобилен телефон: € 120
• некористење на појаси: 120 евра

Хрватска:
• Возење по дејство на алкохол: од 90 евра (дозволено: 0,5)
• Дозволена брзина да надмине 20 км / ч: до 65 €
• Брзина надмината за повеќе од 50 km / h: од € 660
• црвено светло: од 260 евра
• неправилно претекување: од 90 евра
• неправилно паркирање: од € 40
• Разговор на мобилен телефон: 65 €
• Некористење на појаси: 65 €

Црна Гора:
• Возење под дејство на алкохол: од 70 € (дозволено: 0,3)
• Дозволена брзина да надмине 20 км / ч: од 70 €
• Брзина надмината за повеќе од 50 км / ч: од 150 евра
• црвено светло: од 70 €
• неправилно претекнување: од 70 €
• неправилно паркирање: од 60 €
• разговарање на мобилен: од € 60
• некористење на појаси: од 40 €

Швајцарија:
• Возење под дејство на алкохол: од 495 евра (дозволено: 0,5)
• Дозволена брзина да надмине 20 км / ч: од 150 евра
• Брзина надмината за повеќе од 50 км / ч: 60 дневни плати
• црвено светло: 205 Евра
• неправилно претекнување: од 245 евра
• неправилно паркирање: од € 35
• разговарање на мобилен: од 85 €
• некористење на појаси: од 50 евра

Следете не и на:

24AUTO NETWORK