На кои автомобили најретко им светка индикаторот „Сhесk Еnginе“

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата од САД, СаrMD, еден од најголемите доставувачи на опрема за бензинските станици, состави рејтинг на сигурност на автомобилските мотори од 1996 година досега.

За разлика од повеќето слични рангирања, ова проучување не се заснова на мислењето на учесниците, а се зема предвид статистиката за бројот на случаите, кога свети индикаторот на таблата на автомобилот, тој покажува неисправност на моторот (Сhесk Еnginе).

Спротивно на популарното верување, безбедноста на јапонските Hоndа и Tоyоtа, како и на други познати брендови, првите позиции во таа класификација се заземани (неочекувано за многумина) од сосема различни брендови. Повторно ќе се нагласи дека рејтингот се базира на фреквенцијата на прикажувањето на индикаторот на таблата, која во случајот за САД може да е важен фактор, додека кај нас тоа не е така.

Од објективна гледна точка доволно е едноставно да наполните неквалитетно гориво, какво има во изобилство на бензинските пумпи за да засвети Сhесk. Во секој случај оваа информација се смета за интересна.

Во продолжение може да ги видите најсигурните мотори (рангирани според брендови).

  1. Mitsubishi – 0.66
  2. Mеrсеdеs-Bеnz – 0.74;
  3. Vоlkswаgеn – 0.81
  4. Buiсk – 0.84
  5. Fоrd – 0.89
  6. Mаzdа – 0.93
  7. BMW – 0.94
  8. GMС – 0.97
  9. Subаru – 0.99
  10. Саdillас – 0.99
Следете не и на:

24AUTO NETWORK