Корисен совет: Како самите да ја галванизирате рѓата од возилото (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Галванизацијата е технолошки процес при кој врз металот се нанесува тенок слој на цинк за покривање. Тој е отпорен на корозија и го спречува основниот метал да рѓосува. Покрај тоа цинкот игра улога на заштита, кој продолжува да штити дури и доколку заштитниот слој е скршен.

Поцинкуваната каросерија стана една од главните адути на германските производители во 80-тите години на минатиот век, кога корозијата ја мачеше конкуренцијата. Сепак, дали е можно да се галванизира во услови во гаража?

Се покажа дека гнездата на рѓа на каросеријата на автомобилот можат да се отстранат, а проблематичните места да бидат заштитени со практични средства и минимални трошоци. За таа цел е непходна наједноставната батерија од 1,5V, убава бакарна жица, фосфорна кисеина за лемење и готварска сол.

Погледнете во продолжение во видеото како се прави тоа.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK