Mercedes од 2030 ќе биде целосно електричен

ОБЈАВЕНО НА:

Од 2035 година, никаде во ЕУ нема да може да се регистрира ниту еден бензински или дизел автомобил. Се треба да биде електрично. Mercedes-Benz сака да ја заврши својата домашна задача до 2030 година и ја подготвува производствената мрежа за портфолио на целосно електрични патнички автомобили, при што фокусот е ставен на луксузниот сегмент. Идното портфолио на производи ќе се фокусира на три категории на производи наречени „Top Luxury“, „Luxury Basic“ и „Luxury Boss“.

По лансирањето на моделите на Mercedes EQ во последните месеци, Mercedes сега го прави следниот чекор:
„Го поставуваме курсот за идната ориентација на нашето производствено портфолио“ – нагласува членот на Управниот одбор Јерг Бурцер. „Заедно со претставниците на вработените, Mercedes ја применува постојано стратегијата на Benz кон „само електрична енергија“. Глобалната производствена мрежа на Mercedes Benz е дизајнирана да биде одржлива, дигитална и флексибилна. Подготвени сме брзо да го зголемиме обемот на електрични возила – не само благодарение на нашиот високо квалификуван и мотивиран тим ширум светот, вели Бурцер.

Со својот нов пристап кон производството, Mercedes дополнително ја зголемува флексибилноста и ефикасноста на своите локации во иднина. Фабриките на Mercedes-Benz во Зинделфинген, Бремен, Раштат и Кечкемет треба да започнат со производство на новите модели во луксузниот сегмент од средината на деценијата.

Фабриката Зинделфинген е водечка фабрика во врвниот луксузен сегмент и ќе произведува модели на електричната платформа AMG.EA од 2025 година. Фабриките на Mercedes-Benz во Бремен и Кечкемет во иднина ќе произведуваат модели на електричната платформа MB.EA во Европа. Фабриките во Раштат и Кечкемет ќе ги произведуваат репозиционираните модели на платформата ММА од 2024 година.

Како дел од имплементацијата на бизнис планот на Mercedes-Benz 2022-2026 година, компанијата инвестира повеќе од две милијарди евра во своите европски производствени локации. Денес, производното портфолио вклучува шест целосно електрични модели на Mercedes EQ. Тие излегуваат од производствени линии на шест локации на три континенти и се интегрирани во тековното сериско производство. Батериите за електричните возила EQ се набавени од глобална мрежа за производство на батерии со фабрики на три континенти.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK