Новото Volvo EX90 ќе користи радар за да не дозволи да ги заборавите децата и домашните миленици внатре

ОБЈАВЕНО НА:

Потсетниците на задните седишта се покажаа како корисни, бидејќи понекогаш малите деца или домашните миленици може да се заборават во автомобилот. Сега, Volvo го објави првиот систем на планетата кој работи со радар и кој ќе се нуди на претстојниот водечки електричен SUV на брендот, моделот EX90.

Статистиката на САД покажува дека од 1998 година, 900 деца починале како резултат на тоа што биле оставени во жежок автомобил и, во повеќето случаи, тие биле едноставно заборавени. Според тоа, Volvo ќе инсталира сензори од 60 GHz во светилките за читање поставени на покривот со цел да добие што е можно поширок и целосен поглед на внатрешноста.

Иако ова во никој случај не е првата технологија за потсетување на задните седишта, таа е најнапредната. Системот е дизајниран да може да мери со прецизност под милиметар, што значи дека ќе биде доволно чувствителен за да го открие нежното дишење на бебе што спие.

„Никој не сака да биде расеан или уморен, но знаеме дека тоа може да се случи“, вели Лота Јакобсон, виш технички специјалист на Volvo за превенција од повреди. „Сите сме луѓе и расеаноста е факт на животот. Со помош на најсовремената технологија, ќе ве поддржуваме кога не сте најдобро и ќе ви помогнеме да избегнете случајно да ги оставите внатре членовите на семејството или домашните миленици“.

Со цел да се спречи системот да биде премногу чувствителен и да предизвика „замор од потсетување“, тој е развиен само за да ги предупредува возачите дека живо суштество е во автомобилот кога се обидуваат да го заклучат.

Ако некој сè уште е внатре, вратите нема да се заклучат, а автомобилот ќе прикаже потсетник за проверка на кабината за патници. Системот за контрола на климата на возилото исто така може да остане вклучен за да ја подобри удобноста.

Системот ќе биде стандарден во претстојниот Volvo EX90 и другите претстојни модели на сите пазари каде фреквенцијата од 60 GHz е одобрена од регулаторите.

„Отсекогаш бевме лидер во безбедноста и сакаме да продолжиме да ги штитиме животите поставувајќи нови стандарди во автомобилската безбедност“, рече Јакобсон. „Тоа исто така значи да се чувствувате безбедно и да ви даде мир на умот. Тој тип на емоционална безбедност ќе ви помогне максимално да уживате во животот, а во исто време ќе ви помогне да спречите трагедии да се случат“.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK