Милионски рекорд на Suzuki

ОБЈАВЕНО НА:

Јапонски Suzuki Motor Corporation објави дека на 31 август, компанијата го продала својот автомобил со реден број 25.000.000 на територијата на Јапонија. Вкупната продажба на брендот сега изнесува околу 62,6 милиони единици, од кои 16,76 милиони се од Индија, 3,69 милиони од Кина и 2,22 милиони од Индонезија.

Suzuki го започна бизнисot во октомври 1955 година со рудниците Suzulight, a во наредните години vo Јапонија започна продажбата на моделите Jiminy, Alto, Fronte 800, Cultus, Swift, WagonR, Hustler и многу други.

Моделот Alto е најпродаван во Јапонија

Првите 10 милиони автомобили Suzuki ги пријав во Јапонија во април 1994 година, 15 милион беше регистриран во 2002 година, а 20 милиони брендот го имаше во февруари 2010 година.

Најпродаваниот модел на Suzuki во Јапонија е Alto со 5,77 милиони единици, следен e WagonR со 4,48 милиони, Carry со 4,46 милиони, Every со 2,93 милиони и Swift со 640.000 возила.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK