Mercedes и Volkswagen го поддржаа целосното напуштање на моторот со внатрешно согорување

ОБЈАВЕНО НА:

Претставниците на Mercedes-Benz и на Volkswagen повикаа на почитување на планот за напуштање на моторите со внатрешно согорување на новите автомобили од 2035 година, што неодамна беше изгласан од Европскиот парламент. Според Automotive News, Mercedes-Benz дури и порано ќе се префрли на електрична влечна сила.

Volkswagen изјави за изданието дека транзицијата на глобалната автомобилска индустрија кон производство на електрични возила е неизбежна. Според производителот, „ова е единствениот еколошки, технолошки и економски здрав начин за брзо замена на моторите со внатрешно согорување“.

Во исто време, Mercedes-Benz изрази подготвеност целосно да се префрли на електрични автомобили до 2030 година, но само таму каде што пазарните услови дозволуваат. Сепак, германските производители на автомобили им ја префрлија топката на политичарите.
Според Екарт фон Кладен, шеф на одделот за надворешни односи, одлуката на ЕУ да ги принуди производителите на автомобили да се откажат од моторите со внатрешно согорување ги прави политичарите одговорни за изградба на потребната инфраструктура.

Претходно, други производители ја објавија својата намера да го напуштат производството на нови автомобили со мотори со внатрешно согорување до 2035 година. Властите на ЕУ очекуваат да ја издадат забраната како чекор кон воведување на нула емисии.

Иницијативата на Европската комисија беше поддржана од парламентарците на 10-ти јуни. Европратениците отфрлија голем број ублажувачки амандмани, но конечниот договор ќе треба да ја земе предвид позицијата на сите 27 земји-членки на ЕУ.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK