Можат ли моторите со внатрешно согорување да станат поефективни? (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Nissаn објави дека успеала да постигне топлинска ефективност на моторот со внатрешно согорување со 50 проценти повеќе од сегашната. Засега се зборува само за експериментален блок, кој ќе се користи во хибридниот погонски систем е-Pоwеr исклучително за полнење на батеријата.

Концептот STАRС, развиен од Nissаn, го подобрува протокот и согорувањето на воздухот/горивото при високи степени на компресија. За таа цел во цилиндарот се поддржува вертикален проток, чија брзина е скоро постојана во близина на светлината. Ова го продолжува испуштањето на искрата, поефикасно ја согорува запаливата мешавина и ги намалува емисиите на јаглерод диоксид.

Експериментите покажуваат дека користењето на овој пристап заедно со модернизираниот систем за кружење на отпадните гасови (ЕGR) може да постигне топлинска ефективност која е поголема за 43 проценти. Доколку цилиндрите се полнат со осиромашена смеса, ефективноста ќе се зголеми до 46 проценти. Максималните 50 проценти се постигнуваат само кога се исполнети три услови: постојана брзина и постојано полнење, во комбинација со воведувањето на технологија за регулација на топлината.

Засега само 1.6-литарскиот турбо V6 нa Mеrсеdеs-АMG ја има истата ефективност иако индикаторот за моторот на хиперавтомобилот Mеrсеdеs-АMG Оnе e caмo 43 прoцeнти. Пред две години стана познато дека Mаzdа работи на нова генерција на мотори со висока компресија, кои можат да конкурирааат на електричните во однос на штетните емисии. Нивната топлинска ефикасност требаше да биде 56 проценти, но во моментов од Mаzdа нe cе подготвени за овој проект.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK