Колку време е потребно за трезнење за да може да возите?

ОБЈАВЕНО НА:

Доаѓа време на славење, празници и чести излегувања по ресторани. А тогаш секој посегнува по некоја чашка алкохол. Возењето по употреба на алкохол доведува до лоша проценка и прекумерна самоувереност на возачите што ги тера да запаѓаат во стадиум на еуфорија, да бидат безгрижни и тие стекнуваат сила, што е погрешно. Но, колку долго по пиењето алкохол можеме да седиме зад воланот? Одговорот на ова прашање е тежок.

Според токсиколозите најдобро е да има 24 часа без возење по конзумирање на алкохол, но времето зависи од видот на алкохолот и консумираат количество. Со повеќе од 5 промили на алкохол, обично доаѓа до кома.
Според податоците на Австралиската асоцијација за информатичко индустрија ако се консумира шише концентрат од 750 мл или 3 шишиња вино во период помеѓу 18 часот и 2 часот после полноќ, телото ќе се ослободи од присутниот количество дури околу 18 часот наредниот ден.

Со секое внесување на алкохолот во организмот треба одредено време тој алкохол да се разгради и вашето тело повторно да се врати во нормала.
За секое залажување дека само една чашка нема да ви наштети треба да знаете дека доколку маж со тежина од 80 килограми во периодот од 20 часот на вечер до 1 часот по полноќ, пие по само едно пиво на секој часа, на крајот од вечерта во крвта ќе има 1,55 промили. И „трезнењето“ и чистењето ќе трае подолго отколку што вие мислите.

И да си легне да спие, кога ќе стане во 9 часот наутро повторно ќе има траги од алкохол во неговата крв, и тоа околу 0,75 промили. Затоа кога сте на мисла да се забавувате, немојте воопшто да управувате возило. Или немојте да пиете алкохол.

Според Законот за безбедност на патиштата возачот не смее да управува со возило во сообраќајот на патот, ниту да започне да управува со возило ако е под дејство на алкохол. Ќе се смета дека е под дејство на алкохол лицето за кое со анализа а крвта или на крвта и урината или со друг метод за мерење на количеството на алкохол во организмот, ќе се утврди дека содржината на алкохолот во крвта изнесува повеќе од 0,50 г/кг или ако присуството на алкохол во организмот е утврдено со соодветни средства или со апарати за мерење на алкохолизираноста (алкометар и друго), што одговара на количества поголеми од 0,50 г/кг или кај кое без оглед на содржината на алкохол во крвта, со стручен преглед, ќе се утврди дека покажува знаци на алкохолна растроеност.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK