Батериите на Renault се долговечни – и по девет години возење држат најмалку 70 отсто

ОБЈАВЕНО НА:

Renault е убедлив со батерии што ги вградува во моделите, и тие се покажуваат како долговечни и квалитетни. Ова го докажа електричниот бестселер Zoe E-Tech, каде повеќе од 99 проценти од сите батерии што се користат во Zoe E-Tech од неговото лансирање во 2013 година сè уште се целосно функционални и имаат најмалку 70 проценти од капацитетот во моментот на купување на автомобилот.

Ова се однесува на сите типови батерии во компактниот модел со пет врати – од батеријата од 22 kWh од првите години на производство до сегашната батерија од 52 kWh.

Renault му дава на Zoe E-Tech гаранција од осум години или 160.000 километри на батериите. Дополнително, францускиот производител гарантира минимален капацитет од 70 проценти од вредноста при купувањето за овој период или за целото растојание.

Досега помалку од еден процент од сите батерии Zoe што некогаш биле пуштени во оптек паднале под оваа вредност и морале да се заменат. Ова важи и за возилата на кои гаранцијата за батериите веќе е истечена. Ова покажува дека за Renault, загриженоста за влошување на перформансите на батеријата е неоснована.

Renault користи само литиум-јонски батерии со висока густина во Zoe E-Tech. Интелигентното управување со батериите ја мери температурата и напонот на секоја ќелија на батеријата во најсовремените единици за складирање енергија и на тој начин осигурува дека тие ниту се прегреваат ниту стануваат премногу ладни за време на работата и на тој начин ќе ги загубат своите перформанси. Ова одржливо ја штити хемијата на клетките и на тој начин создава основа за долг век на батеријата без компликации.

Во принцип, батериите често може да се вратат во неограничена состојба за секојдневна употреба со замена на поединечни модули. Ова е многу поевтино од замена на целата батерија и затоа е особено важно за клиентите чии електрични возила веќе го надминале гарантниот рок на батеријата.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK