Кои се десетте работи што треба да ги имате кога одите на одмор?

ОБЈАВЕНО НА:

Со оглед на тоа што многумина уште се подготвуваат за годишниот одмор во текот на летото, на патишрата во земјата и во странство (се надеваме) ќе има многу автомобили. Патувањето поради тоа може и да се одолжи, а неколку едноставни и корисни работи ова возење можат да го направат многу поудобно, посигурно и без стрес.

Меѓу ситниците кои можат да го олеснат возењето, а кои најчесто се заборават се наоѓаат очилата за сонце, водата односно пијалок и музика. Goodyear подготви попис на десет работи кои е пожелно да се имаат на долг пат со автомобил за возењето да биде поудобно.

1.Очила за сонце: Возењето со очила за сонце е поудобно и побезбедно доколку се возите кон сончевите краеви и затоа е добро секогаш да бидат на дофат на рацете.

2.Музика: Ако патувате во странство, ќе минете барем една или две државни граници. Тоа исто така значи барање на радио станици со одговарачка музика и што помалку зборување што може брзо да стане вистински ноќен кошкар. За да го избегнете тоа однапред подгответе ја омилената музика и уживајте во возењето.

3.Пијалок: Однапред подгответе го одговарачкиот пијалок кој ќе ви биде во близина кога е потребно освежување што допринесува за подобра концентрација во возењето.

4.Паричник со готовина и картици: Нека биде секогаш до вас. Така цело време ќе имате со вас важен дел од имотот, а овен тоа брзо ќе можете да го извлечете кога ќе треба нешто да се плати, на пример патарина.

5.GPS и/или мапа: GPS уредот вклучете го пред да возите за да заштедите дополнително врме за патување и да избегнете евентуално погрешна рута. Ако користите карта, провете ја трасата пред тргнување.

6.Вреќа за ѓубре: Тоа е една од рабоите кои најчесто се забораваат, а многу е корисна при долг пат за собирање на ѓубрето.

7.Комплет за прва помош: Задолжителен е во секој автомобил. Проверете дали е на одговарачкото место во вашиот автомобил во случај да биде потребно да се употреби на автопат.

8.Флуоресцентен елек: Во поголемиот дел од европските земји спаѓа во задолжителна опрема во возилото и ако автомобилот ви се расипе тогаш задолжително морате да го облечете. Водете сметка за тоа да биде на видливо место.

9.Фотоапарат и камера: Сите сме се нашле во ситуација кога сме сакале да се сликаме, а фотоапаратот не ни бил при рака.

10.Резервни клучеви: Држете ги во џебот. Нема да бидете првиот возач кој ги оставил клучевите во автомобил кој автоматски се заклучува. Резервниот клуч во џебот може да го спаси вашето патување.

И убав одмор…

Следете не и на:

24AUTO NETWORK