Како COVID-19 влијаеше на станиците за полнење електрични возила

ОБЈАВЕНО НА:

Елон Маск објави интересни податоци за потрошувачите во однос на користењето на инфраструктурната мрежа на Tesla на станици за полнење (Supercharger) за електромобили, а основен акцент во графиконот е ставен за користењето за време на COVID-19 пандемијата.

Податоците објавени од Маск се однесуваат за период од една година и се со почеток во мај во 2019 година. Со вкупното зголемување во користењето до средината на јануари годинава, после ова се отчитува исклучителен пат прво Кина, каде бројот на полнења опаѓа со 100% од капацитетот на малку од 30% на почетокот од февруари. Еден месец подоцна, бројот на полнења во земјата ги наминува тие од пред почетокот на пандемијата.

Интересна е и речиси синхронизираната реакција на европските и северноамериканските корисници на станиците за полнење на Tesla при остар пад од средината на февруари и постепеното враќање на Supercharger на почетокот на април.

NAM (црвено): Северна америка

EMEA (црно): Европа, Блискиот Исток и Африка

China (сиво): Кина

APAC (жолто): Азија-Тихи океан (без Кина).

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK