Зa или против за адитиви во дизел горивото во зима

ОБЈАВЕНО НА:

Сите сопственици на дизел превозните средства веројатно знаат за неопходноста од користење на таканаречените адитиви за дизел моторите во текот на зимската сезона. Сепак, во исто време повеќето од нив сметаат дека тие треба да се користат само поради сè уште сомнителниот квалитет на дизел горивото на балканот. Тоа уште не е целосно за верување, но дизел моторите имаат потреба и од специјална хемија во зимата и по други причини.

Од клучно значење е температурата на филтрирање на горивото, а не точката на замрзнување. Факт е дека со намалување на температурата на околинта во дизел горивото почнуваат да се образуваат парафински кристали. Во случај, во горивото да не се додаде адитив, се образуваат парафински агломерати или попросто кажано се фомираат получисти казанчиња на парафински кристали. Кога ќе се достигне размерот на порите на горивниот филтер тие го запушуваат филтерот и горивото запира да влегува во моторот на автомобилот.

Не треба да се заборави дека потребите за зачувување на околината за рафинериите за гориво вклучуваат и намалување на количината на сулфур во него. Тоа од своја страна води до недостаток на подмачкување, кое во зима може да придонесе за дефект на моторот или да доведе до скап ремонт. Затоа е важно во адитивите да има и лубриканти за подмачкување. И уште нешто кое е важно, и треба да се знае е дека додека во резерварот нема од потребните адитиви, парафинските кристали се наоѓаат на дното што води до раслојување на горивото и работата на моторот на автомобилот станува нестабилна.

Следна важна нијанса при изборот на адитивите е содржината на дисперзивните компоненти во составот, кои го прават возможно поддржувањето на парафинските кристали во суспензија и на тој начин го спречува одложувањето на горивото. Меѓудругото, кога се користат адитиви е важно да се знае за некои нијанси во употребата.

Кога ќе се додаде количина поголема од дозата препорачана од производителот можат да се намалат својствата на горивото на ниски температури. Затоа, кога се користат такви адитиви е важно стриктно да се следат инструкциите на производителот. Се разбира, денес во продажба има големо количество на различни адитиви за дизел автомобилите

При изборот на адитиви добро е да се даде предност на познати и производители. Многу е важно да се има предвид квалитетот на нафтата на бензинските станици особено во текот на зимата.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK