Возилото го изненади: Помина 830 километри со едно полнење

ОБЈАВЕНО НА:

Американец кој управуваше со возилото Tesla Model 3 успеа да измине точно 830 километри, а ова го направи без да мора да застанува да го полни својот електромобил.

Шон Мичел ја планирал маршутата според сите правила на hypermiling (збир на техники на возење за намалување на потрошувачката на батериите на минимум), но батеријата на електромобилот се покажала толку издржлива што очекуваната дистанца била далеку поголема. Затоа последните 150 километри биле поминати по случаен избор, а тоа ја влошило ефективноста.

Мичел го поминал рекордносто растојание за 18 часа со средна брзина од 50 км/ч. Кога батеријата паднала на 11 проценти одлучил да се откаже за да не запре на место каде нема пристап до електрична енергија и можност за полнење.

Возачот од САД е убеден дека можноста на Model 3 е поголема и дека може да бидат надминати 950 километри. За да се случи тоа маршутата на возење треба да биде планирана прецизно за да се избегнат места со густ сообраќај, кој ќе ја зголеми потрошувачката на енергијата.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK