Volkswagen останува број 1 по продажбата на возила во Европа

ОБЈАВЕНО НА:

Продажбата на автомобили забележа трет последователен месец на закрепнување во октомври со 745.855 продадени единици, предводени од групацијата Volkswagen објавија производителите на автомобили.

Aвтомобилскиот пазар забележа трет последователен месец на закрепнување, од +12,2% во текот на една година, по периодот јануари-јули кој беше значително забавен поради недостигот на електронски делови, се вели во соопштението за печатот на Здружението на производители (ACEA).

Главните пазари напредуваат, а продажбата силно закрепна во Германија (+16,8%), Италија (+14,6%), Шпанија (+11,7%) и Белгија (+21,6%). Франција забележа пораст од 5,5%.

Сепак, европските бројки остануваат далеку од рекордите забележани пред пандемијата, со продажба над еден милион возила во октомври 2017 и 2019 година. Во првите десет месеци од 2022 година, пазарот останува со минус 8,1% во споредба со истото време во 2021 година.

Како и во септември, групацијата VW e број еден во Европа. Групацијата продаде 190.255 автомобили, што претставува силен пораст од 41,7% во текот на една година, особено за нејзините марки Volkswagen, Audi, Skoda и Seat. Porsche забележа пад од 16,2%.

Вториот на листата, Stellantis, кој добро се одржа во октомври 2021 година, забележа благ пад од 4,3%, со продадени 141.500 единици. Неговите марки Peugeot, Fiat и Citroën се во пад, додека Opel и Jeep останаа стабилни. Групацијата Renault, исто така, остана стабилна со 76.916 продадени автомобили (+0,2%), што е силен перформанс на Dacia во спротивност со падот на брендот Renault.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK