Во овој град возење со автобус ќе биде бесплатно во 2023

ОБЈАВЕНО НА:

Додека ние во Скопје го чекаме ветениот бесплатен јавен превоз во овој град во Европа ваква одлука е веќе донесена. И тоа, почнувајќи од 1 јануари 2023.

Градоначалникот на Палма де Мајорка, Хозе Хила, објави дека јавната градска автобуска мрежа ќе биде бесплатна за користење почнувајќи до крајот на 2023. Од септември се применува попуст од 50%, сепак, по договор меѓу Градскиот совет и регионалната влада на Балеарските Острови за доделување 20 милиони евра – ќе стане 100% попуст на билетите.

Единствениот услов за патниците да пристапат до целосниот попуст е да бидат носители на таканаречената граѓанска картичка на Палма (targeta ciutadana), со која се потврдува дека се регистрирани жители на општината.

Повеќето јавен превоз ќе биде бесплатен на архипелагот. Градоначалникот Хила со гордост изјави: „Тоа е мерка за поддршка на семејствата, значи многу заштеди и ни помага да се потпреме на јавниот превоз во Палма. Ќе бидеме најголемиот шпански град со бесплатен јавен превоз“. Тој потсети дека оваа пресвртница е постигната со соработка на централната и регионалната влада.

Шпанската влада исплати околу 43 милиони евра како начин за поддршка на мерките за борба против инфлацијата на регионално и локално ниво. На најавата за бесплатно возење со автобус, всушност, претходеше уште една помош во ноември, кога беше наведено дека метрото, меѓуградските автобуси и возовите на Балеарските острови исто така ќе бидат бесплатни за користење во 2023 година.

Нормално, тоа значи дека туристите од Шпанија и странство нема да можат да уживаат во бесплатната опција за јавен превоз.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK