Во Минхен се забранува возење на дизел автомобили со Еуро 4!

ОБЈАВЕНО НА:

Со забраната за возење дизели ќе биат опфатени речиси половина милион возила

Во најголемиот град на Баварија властите постигнаа консензус и се подготвуваат големи промени кои треба да придонесат за намалување на загадувањето. Минхен сака да ја заостри забраната за возење на дизел возилата. Ова го соопштија градоначалничката Катрин Хабеншаден и службеничката за животна средина Кристин Куглер на презентацијата на новиот план за чист воздух.

Од 1 февруари 2023 година, дизел возилата со класата на емисии Еуро 4 повеќе нема да смеат да влезат во зоната со ниски емисии во рамките на прстенот Митлерер. Доколку ситуацијата не се подобри брзо, забраната ќе важи и за возилата со дизел класа Еуро 5 од 1 октомври 2023 година.

И средниот прстен во иднина треба да биде дел од еколошката зона, тоа претходно беше исклучено. Треба да има исклучоци за жителите и сообраќајот за испорака.

Ова би значело дека од 1 октомври 2023 година, на 140.000 возила со класа на емисија 5 и полоша повеќе нема да им биде дозволено да возат по oбиколницата и областите во него. Од оваа мерка беа поштедени околу 30.000 погодени жители на центарот на градот и трговци со дозволи за паркирање или испорака.

Забраната за дизели ќе зафати и многу патници и посетители од приградскиот појас, кои сочинуваат голем дел од градскиот сообраќај, а се зборува за речиси половина милион возила. Градскиот совет, во кој мнозинство имаат Зелените и СПД, се очекува да ја одобри забраната во октомври 2022 година.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK