Во Европа од девет инсталирани ЕВ полначи само еден е „брз“

ОБЈАВЕНО НА:

Од приближно 225.000 јавни станици за полнење кои моментално се достапни во ЕУ, само 25.000, или во просек 11 отсто, се погодни за „брзо полнење“, според ACEA. Тоа значи дека само една од деветте европски точки за полнење во Европа е за брзо полнење.

Здружението на европски производители на автомобили (ACEA) смета дека има проблем со инфраструктурата за полнење на електричните автомобили.Не само поради очигледен недостиг на станици за полнење низ целиот регион, туку и дека многу малку од полначите можат да се користат за полнење со прифатлива брзина.

ACEA сега се вклучува и бара збор бидејќи националните влади и Европскиот парламент во моментов ги подготвуваат своите мислења за Регулативата за инфраструктурата за алтернативни горива (АФИР), предложена од Европската комисија во јули.

АФИР е централна компонента на европскиот климатскиот пакет „Fit for 55“, кој исто така содржи нови, построги цели за емисиите на CO2 од моторните возила. За да можат да стигнат до нив, сè повеќе целосно електрични возила ќе треба да можат да излезат по европските патишта и, се разбира, да можат да се полнат.

Од приближно 225.000 јавни станици за полнење кои моментално се достапни во ЕУ, само 25.000, или во просек 11 отсто, се погодни за „брзо полнење“, според ACEA. Тоа значи дека само една од деветте европски точки за полнење во Европа е за брзо полнење.

Во овој контекст, интересно е што точките за полнење со капацитет за полнење над 22 kW сè уште се сметаат за брзи полначи, иако брзото полнење на современите електрични возила со висок капацитет на батерии всушност би барало многу поголем капацитет на енергија, полнење од 125 kW. Според ACEA, полнењето на електричен автомобил на 200.000 нискотехнолошки точки за полнење сега трае цела ноќ.

Затоа ACEA ги повикува Европскиот парламент и Советот значително да го заострат предлогот на Комисијата за да се осигура дека Европа може да изгради густа мрежа на инфраструктури за полнење до 2030 година, вклучувајќи доволен број станици за брзо полнење во секоја земја-членка на ЕУ.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK