Tesla за половина ќе ги намали трошоците за да направи возило од 20.000 долари

ОБЈАВЕНО НА:

Tesla ќе ги намали трошоците за производство користејќи го својот нов производствен процес „unboxed“.

Компанијата не објави детали за своето претстојно EV електрично возило од почетно ниво за време на настанот за Денот на инвеститорите во 2023 година и наместо тоа се фокусираше на објаснување како ќе ги намали трошоците за склопување за 50% во иднина.

Четиричасовната презентација опфати многу теми, но една од главните точки беше посветеноста на производителот на автомобили за драматично намалување на трошоците за производство. Главниот инженер на Tesla, Ларс Морави, рече дека компанијата ќе може да ги произведува своите возила од следната генерација за половина од цената на Model 3 и Model Y. Како таква, Tesla ќе може да произведен електрично возило за околу 20.000 долари.

За време на презентацијата, Морави опиша како традиционално, телото на возилото се конструира од стотици печатени панели кои се заварени заедно со роботи. Tesla во иднина ќе ги прави работите поинаку.

„Традиционалниот начин на правење возило е вака, го печатите, правите каросерија во бело, ја бојадисувате и правите финална монтажа“, објасни Морави. „И она што е интересно е што овa е диктиранo од организациските структури што постојат и тие се диктирани од границите што постојат во фабриките што се поставени“.

Решението на Tesla е наречено „Unboxed“ процес. Се состои од големо лиење на едно тело и 4680 структурни батерии се споени во далеку поефикасен процес. Дури и седиштата се креваат во положба покрај подот додека се монтирани директно на батерискиот пакет. Овој начин на изградба на автомобил нема само да ги намали трошоците, објаснува Тесла, туку може да го намали и производниот отпечаток за приближно 40%.

Додека компанијата го затскриваше возилото од „следната генерација“ во повеќе наврати во текот на презентацијата, таа не откри никакви детали за тоа. Моментално се нарекува Model 2 и очигледно ќе биде 30% полесен и ќе има 25% помал пакет батерии од Model 3.
Илон Маск, исто така, не ги коментираше плановите на компанијата за ажурирани верзии на Model Y и Model 3.

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK