Tesla продала два милиони електрични возила!

ОБЈАВЕНО НА:

Американскиот производител е првиот кој постигна ваков резултат!

Во септември Tesla беше најпродавано возило во Европа, и истовремено најпродаван електричен автомобил. Но, истовремено американскиот производител веќе има рекорд од 2 милиони произведени возила.

Во третиот квартал од 2021 година, Tesla стана првиот производител кој продаде повеќе од два милиони целосно електрични возила ширум светот. Bрендот беше основан во 2003 година, а моделот Roadster беше лансиран во 2008 година. Потоа дојде Model S во 2012 година, Model X во 2015 година, Model 3 во 2017 година и Model Y во 2020 година.

Популарноста на Tesla експлодираше во последните три години, бидејќи 500.000 електрично возило беше продадено на крајот на 2018 година, првиот милион во вториот квартал од 2020 година и, конечно, два милионитото возило само една година подоцна.

Ако Tesla продолжи со ова темпо, ќе му бидат потребни само два квартали за производителот да може да произведува милион нови возила секоја година. Во текот на последните дванаесет месеци, компанијата состави повеќе од 800.000 единици.

Двата милиони Tesla се сведуваат на големата количина продадени модлеи од Model 3 и Model Y и добар дел од Model S и Model X.

Tesla Model 3 / Model Y: повеќе од 1.505.000 примероци
Tesla Model S / Model X: повеќе од 520.000 примероци
Tesla Roadster: околу 2.450 единици

Tesla не ја соопштува продажбата на секој модел, туку само на „платформите“.

Во автомобилската индустрија, никој не може да се натпреварува со Tesla кога станува збор за продажба, бидејќи денес фирмата продолжува да продава повеќе од другите брендови и автомобилски групи секој квартал. Овој феномен, заедно со конкурентните цени и долготрајните батерии, ја прави Tesla лидер на пазарот на глобално ниво.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK