Tesla ќе мора да поправи над 1 милион автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Tesla објави сервисна акција која ќе засегне 1.096.762 автомобили произведени помеѓу 2017 и 2022 година. Се однесува на сите актуелни модели од портфолиото на компанијата – Model 3 произведен помеѓу 2017 и 2022 година, Model S произведен во 2021 и 2022 година, Model X од истиот период и Model Y од 2020 до 2022 година.

Конкретните автомобили не ги исполнуваат безбедносните стандарди што ги бараат американските власти.

Проблемот го откри Tesla за време на тестот помеѓу 19 и 23 август годинава. Тогаш инженерите виделе дека кога прозорецот автоматски се затвора, системот не реагира како што треба, и ако некое лице застане на патот на затворачкиот прозорец, може да биде приклештено.

На почетокот на овој месец, Tesla започна продолжен тест со различни модели на автомобили на марката за да го реши проблемот.

Од овој проблем нема информации дека е повреден, а од 13 септември годинава сите автомобили произведени од компанијата се опремени со нов софтвер кој ја решава ситуацијата. За останатите автомобили, закажано е ажурирање преку Интернет за да се поправи софтверската грешка.

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK