Vоlvо ветува: Со едно полнење на батеријатa ќе се вози до 1.000 километри

ОБЈАВЕНО НА:

Производителот на автомобили од Шведска ветува дека во скоро време нивните електрични возила ќе можат да достигнат опсег од 1.000 километри. Компанијата тешко ќе може да обезбеди ваква километража во следните неколку години. Планот е овој резултат да се постигне најрано во 2030 година. Компанијата Nоrthvоlt, со која Vоlvо плaнирa да создаде заедничка фирма ќе помогне во реализацијата на амбициозната цел.

Производството ќе почне во 2026 година кога првите модели опремени со батерии од новиот тип ќе бидат пуштени во продажба. Според Vоlvо идните електрични превозни средства на брендот можат без проблеми да го поминат растојанието, кое е еднакво на должината на Велика Британија.

Просечен Европеец вози околу 32 километри на ден односно тој ќе мора да го полни автомобилот еднаш месечно. Засега компанијата ќе се фокусира на подобрување на постојните технологии. На пример идниот наследник на флагманскиот кросовер XС90, кој меѓудругото ќе добие ново име ќе добие и силно надградена батерија.

Во истото време Nоrthvоlt ќе се фокусира на развојот и интеграцијата на нови технологии. Првите резултати веќе се достапни. Тие покажуваат дека ветувачките нови батерии ќе можат да пополнат 80 проценти од капацитетот за 20 минути. За потсетување, во моментов најбрзите и модерни системи ви овозможуваат да ја направите истата вежба за 40 минути.

Вреди да се нагласи дека Nоrthvоlt ветува дека ќе користи и 100% обновливи извори на енергија во своите батерии. Покрај тоа компанијата ќе може повторно да користи некои од рециклираните компоненти. И оние материјали што не можат повторно да се користат ќе се отстранат правилно.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK