(Видео): Срце да те заболи – Слупа Porsche 962C што чини 1 милион евра

Инциденти на тркачките патеки не се нешто невообичаено, но кога се работи за ретко старо возило, тогаш при секој удар, кршење, расипување сигурно и вас ќе ве „боли срце“, а не пак сопственикот. Овој класичен тркачки автомобил, Porsche 962C на патеката Спа Франкошан само што се приближи до стартно целната рамнина ненадејно удри во заштитната ограда и се направи „парам парче“.

Ударот целосно го уништи предниот дел на поршето, а како глетката да не е доволно лоша, звукот на кршењето на телото е материјалот од кој се направени кошмарите на фановите. Вратите беа дури и искршени кога автомобилот застана на задниот дел директно.
Судбината на 962C е непозната. Со вредност од околу еден милион евра, многу е замисливо предниот дел на автомобилот кој учествувал во несреќата да биде обновен. Веројатно ќе остане така.

За среќа, во моментот на ударот немало други автомобили во близина на 962. На снимката од ударот се гледа како автомобилот е натоварен на шлеп камион и лице кое изгледа како возачот и крева некои делови на ѕидот. Возачот забрзува надвор од шиканата кога притисокот на засилување на моторот со шест цилиндри се удира.

Шестцилиндричниот турбо боксер мотор испорачува 500 kW или 680 КС со зафатнина од околу 2,9 литри. Porsche 962, кој тежи 850 килограми, се користеше од 1984 до 1991 година, а имаше и примери со одобрение за возење на патишта. Во зависност од рутата, тркачката верзија достигна максимална брзина од 400 км / ч.

Porsce 962 беше развиен во раните 1980-ти и воведен во трките во 1984 година. Се засноваше во голема мера на тркачкиот автомобил 956 и ги исполнуваше прописите на американската тркачка серија IMSA, како и групата Ц на ФИА. Верзиите на групата Ц беа наречени 962С.

Од безбедносни причини, 962 имаше подолг нос од 956 (во кој Стефан Белоф имаше фатална несреќа во Спа во 1985 година) и интегриран челичен рол кафез. Porsche сам направил околу 90 примероци, а тимовите модифицирале некои од 962 возила. Најпознати жртви на овој модел беше Манфред Винкелхок, кој почина во 1985 година во Моспорт, Канада.