Со налепници ќе се борат за поголема безбедност

ОБЈАВЕНО НА:

На патиштата е потребна поголема безбесност, а тоа е целта по која се води германската трговска асоцијација Energie Textil Elektro Medienerzeugnisse (BG ETEM) со три нови налепници за автомобили. Можеби звучи чудно, но навистина оваа асоцијација планира да се бори за поголема безбедност токму со налепници.

Заоблените налепници се со дијаметар од околу 20 сантиметри, имаат жолт фонт со илустрација и можат да бидат прикачени на задниот прозорец однадвор. Мотивот изразен на налепницта е „зачувајте го растојанието“ и ја нагласува минималната оддалеченост од 1,5 метар, кој треба да се примени при претекнување на велосипедистите во градот. Кога претекнувате деца или кога детето се превезува со мотор, тоа е дури и на два метри.

Налепницта „Make Alley“ треба да ве потсети да изградите итен пат за возила за итни случаи кога сообраќајот е одложен поради проблеми со патот. И налепницата „Текстовите убиваат“ потсетува колку е опасно да го гледате вашиот телефон и да читате од него додека го управувате вашиот автомобил.

Со оглед на тоа што и кај нас има се повеќе велосипедисти можеби е добри да се користи истото правило, најмалку 1,5 метар растојание кога се престигнува. Во голема мера ќе влијае на безбедноста сигурно, и ќе има и поголемо внимавање од страна на возачите.