Поради електричните возила – ограничување на брзината на автопатиштата

ОБЈАВЕНО НА:

Дилемите дали да има огранизчување на автопатиштата во Германија секогаш било тема. Едните се за тоа д анема, а другите сметаат дека ограничувањето е добро за безбедноста, но и за штедење. Сега пак се поведува дискусија, и тоа од страна на полицискиот синдикат.

Тие бараат ограничувањето на брзината на автопатите да биде 130, односно 100 км/ч. Како што се наведува, ова барање е во насока на зголемување на безбедноста во сообраќајот и заштита на животната средина и климата. А една од причините се и електричните возила.

Во заедничката изјава потпишана од нив заедно со голем број други здруженија (Здружение за помош на жртвите од сообраќајни незгоди, Здружение за зачувување на природата…) се наведуваат следните аргументи:

„Поради намалената брзина се намалува потрошувачката, а со тоа и емисијата на штетни материи од возилото – ова служи како мерка за заштита на климата. Различни студии покажаа дека забавувањето на сообраќајот доведува до значително намалување на сообраќајните несреќи со смртни последици и тешко повреден пат. корисници“.

Претседателот на полицискиот синдикат на Северна Рајна Вестфалија, Мајкл Мертенс, тврди дека поради зголемениот број на електрични автомобили, ограничувањето на брзината на автопатите е неопходно.

Електричните возила не можат да патуваат побрзо од 130 km/h без драматично намалување на досегот. Затоа возачите возат со брзина помала од дозволената, а тоа, како што наведуваат од полицискиот синдикат, доведува до опасни сообраќајни ситуации, односно до судир меѓу многу побрзи автомобили и оние кои заштедуваат струја со возење, на пример, 100 км/ ч.

 

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK