Нема славење Нова година во Турција: Се воведува задолжителен негативен ПЦР тест за сите патници од странство

ОБЈАВЕНО НА:

Сите патници кои пристигнуваат авионски од 28 декември или од 30 декември преку воздушен пат, копнен и море ќе треба да покажат негативен тест за PCR не постар од 72 часа. Ова не важи доколку патувате до некоја друга дестинација преку Турција и при тој трансфер не ја напуштат аеродромската зграда.

Министерот за здравство на Република Турција, Фахретин Коца, изјави дека патниците од странство кои доаѓаат авионски во земјата ќе треба да покажат негативен тест за PCR, од 28 декември, а од 30 декември патниците кои доаѓаат по копнен пат, јавува Anadolu Agency (AA).

Коца изјавил дека внимателно ги следат последните случувања во врска со контролата на пандемијата КОВИД-19 и дека биле преземени мерки во врска со тоа.
Посочувајќи дека бројот на случаи расте ширум светот и дека инфекцијата се шири рапидно, има потреба од нови мерки за луѓето кои доаѓаат од странство.

„Сите патници кои пристигнуваат воздушно од 28 декември или од 30 декември со воздух, копно и море ќе треба да покажат негативен тест за PCR не постар од 72 часа. Оние кои нема да покажат негативен резултат нема да можат да се качат на авионот при пристигнувањето во Турција. Оние кои нема да покажат негативен тест на граничните премини на влезот во земјата, ќе бидат ставени во карантин на адресата што ја пријавија. Оваа мерка ќе трае до 1 март 2021 година “, објасни Коца.

Патниците кои немаат негативен тест за ПЦР ќе бидат ставени во карантин на адресата што ја пријавиле (дома, хотел, итн.). Оние кои нема да ја пријават својата адреса во Турција ќе бидат ставени во карантин на места назначени од Министерството за здравство.

Патниците ќе бидат тестирани на седмиот ден од карантин. Карантинот ќе биде укинат за оние кои ќе добијат негативни резултати. Патниците со позитивни резултати ќе бидат третирани во согласност со упатствата на Министерството за здравство.

Оваа мерка не се однесува за патниците кои ќе транзитираат преку Турција преку воздушен пат, и ако не ја напуштаат зградата за трансфери, исто како што тоа важи и во другите европски земји.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK