Јапонците објавија кога ќе биде забрането производство и продажба на бензин и дизел возила

ОБЈАВЕНО НА:

Сè повеќе земји ја најавуаат својата енергетска стратегија, а и Јапонија не пропушти можнот да најави што ќе се случува во следните триесетина години.

Од 2035 година, се пласира забрана за класични бензинци и дизел возила. Во продажба ќе бидат само хибриди, електрични автомобили и возила на водород.

Јапонија од 2050 година планира СО2 да биде неутрален, а тоа значи дека тогаш во продажба нема да бидат ниту хибриди.

Воедно Јапонија очекува и големи енергетски вложувања. Околу 2030 година, ќе се вложат околу 700 милијарди долари годишно во зелена енергија, а до 2050 таа инвестиција ќе порасне на оолу 1,5 билиони годишно.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK