Градоначаникот на Лондон бара 2,5 милиони фунти компензација од Volkswagen

ОБЈАВЕНО НА:

Градноначалникот на Лондон, Садик Кан побара 2,5 милиони фунти компензацја од германски Volkswagen поради аферата „Дизелгејт“.

Во писмото испратено до германскиот производител, Кан бара од Volkswagen „целосна компензација“ за градот Лондон поради неисполнување на прописите за загадување на околината.
Според програмата, секое возило што има помалку од 75 г/Цо2 и ги задоволува ЕУ5 стандардите ќе биде ослободено од таксата од 11,50 фунти.

Бидејќи е откриено дека возилата на Volkswagen испуштаа многу повеќе нитроген оксид, со што не ги исполнува Еуро 5 стандардите. Кан ќе ги искористи парите за нова програма за квалитетн воздух за учениците, со што ќе се обиде да го зголеми нивото на култура во однос н апотребата за чист воздух меѓу студентите во Лондон.

Повеќе од 500.000 возила на VW се регистрирани во Лондон, а околу 80.000 може да го имаат спорнот систем за контрола на штетните издувни гасови.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK