Европа: 70% испитаници би размислиле да купат електричен автомобил

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Nissan објави интересни податоци од студијата на OnePoll, според кој 70% од анкетираните Европејци би размислиле да купат електричен автомобил, доколку треба да го променат своето возило.

Како најпопуларен одговор (49%) во истражувањето, спроведено онлајн во В.Британија, Франција, Германија, Холандија, Шпанија, Италија, Норвешка, Шведска и Данска, анкетираните 7.000 лица како причина за испитаниците ја наведоа еколошката предност, што ја даваат целосно електричните автомобили.

Во анкетата земале учество сопствениците како на автомобили со внатрешно согорување, така и оние на целосно електричните автомобили, кои биле рамномерно распределни.

Дури 89% од втората група коментираат, дека префрлувањето на автомобил со електричен погон е исправна одлука, 74% се чувствуваат мирно, а 77% сметаат дека управувањето на електромобил е помазно од она на возило со мотор со внатрешно согорување.

Резултатите од проучувањето исто така покажуваат дека 97% од сопствениците на електромобили го почувствувале преминувањето од мотор со внатрешно согорување кон електричен погон „според очекувањето“ или „полесно“ и дека 70% од нив признаваат, дека автономноста на нивните електромобили е подобра од очекуваната пред купувањето.

Вкупно 58% од возачите на автомобили со внатрешно согорување, сепак, не се готови да преминат на електрична енергија, поради верувањето дека таа ја ограничува километражата.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK