BMW ќе користи само една платформа за сите автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Сите нови автомобили на BMW ќе бидат направени на една и единствена платформа, независно од димензиите и начинот на движење. Новата архитектура ќе биде насочена главно кон електричните автомобили, но ќе биде еднакво погодна за вградување и на бензински и дизелски мотори.

Во моментов од германскиот бренд сметаат на две платформи, кои се развиени за автомобили со внатрешно согорување, но како што неколкупати можеше да се види, ќе бидат користени и кај електромобили со лесни преработки.

Така на пример платформата CLAR, која е користена за повеќето „баварски“ модели, но исто така може да се најде и кај iX3, i4, iX и најверојатно ќе биде искористена кај електричните 5 Sеriеs и 7 Sеriеs.

Новата платформа, која ќе го носи името Nеw Сlаss ќе биде специјално развиена на повеќето места за батериите, а тоа го дозволува попросторната внатрешност. Фокусот ќе биде главно кон погонот на задните тркала, но варијатни со погон на предните и погон на четири тркала исто така ќе бидат компатибилни.

Се очекува првите модели, кои ќе ја исполнат новата архитектура да бидат покажани во 2025 година.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK