Авантура со електромобил: За 24 часа помина 1.700 километри

ОБЈАВЕНО НА:

Eлeктричниот кросовер на Аudi, кој го има називот е-trоn, успеа да помине 1700 километри во рамки на едно деноноќие. Електромобилот помина низ десет држави во Европа и тоа: Словенија, Австрија, Италија, Лихтенштајн, Швајцарија, Франција, Германија, Луксембург и Белгија.

Патувањето заврши во Холандија со што учесниците во тој експеримент докажаа дека целосно возможно со електромобилот да се патува низ Европа. Eлeктричecното Аudi им одолеа на планинските патишта во Алпите каде што ја покажа можноста за обновување на енергијата за време на спуштањето.

Најинтересното е тоа што во овие 24 часа се вклопува и времето за полнење на електромобилот. Благодарение на фактот што електричното Audi може да се полни од обична струја до 80% за околу пола час.

Автомобилот се движи на два електромотори со системска моќност од 360 коњски сили, а во режимот оvеrbооst моќноста достигнува до 408 коњски сили. Капацитетот на батериите е 95 киловат часови.