Стразбур го забранува дизелот во градот од 2028 година

ОБЈАВЕНО НА:

Повеќето големи француски метрополи воспоставуваат акциони планови, кои веќе се во функција или не, а со цел да се борат против загадувачките емисии на својата територија. Покрај познатата ZFE (зона со ниски емисии), некои метрополи сакаат да одат уште подалеку со целосно забрана на одредени типови мотори.

Меѓу најактивните метрополи во Франција на ова поле се: Лион, Бордо, Париз, но и Стразбур. Еурометрополис од Стразбур исто така ја претстави својата нова цел во врска со забраната на дизелот на патиштата. Откако веќе применија крај на дизелот во центарот на неговиот град од 2025 година, дизел возилата може да бидат забранети во целиот град и во 33-те општини што ја сочинуваат метрополата Стразбур и тоа од 2028 година.

Пристигнувањето на ново парламентарно мнозинство, блиско до еколозите, сакаше да го забрза процесот што веќе беше во сила, но беше планиран за 2030 година. На крај две години порано оваа забрана треба да го види светлото на денот, додека градот Стразбур може забрани дизел, не само во центарот на неговиот град, туку на крајот на сите негови улици од 2025 година. Некои општини се загрижени за оваа мерка, една од нив дури сака прво да го вид расположението на своето население преку референдум.

Во моментов, оваа одлука сè уште не е донесена, временскиот распоред треба да биде изгласан од советот на Еврометрополис на 12 јули. Пиа Имбс, претседател на метрополата, нагласува прогресивен карактер кој дозволува „промени во однесувањето“, со други зборови, набавка на возило со мала емисија или употреба на други превозни средства, како што е велосипедот. или јавен превоз.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK