Според J.P. Morgan: Цените на половните автомобили ќе паднат за 10-20% в година

ОБЈАВЕНО НА:

Цените на половните автомобили вртоглаво се зголемија за 42,5% за нешто повеќе од две години, но олеснување може да биде на хоризонтот, барем така се вели во извештајот на J.P. Morgan

Цените на новите автомобили се очекува да останат покачени до крајот на годината, но тие би можеле да паднат помеѓу 2,5% и 5% во 2023 година.

Водечкиот аналитичар за истражување на автомобилски капитал на J.P. Morgan, Рајан Бринкман, вели дека проценките сугерираат дека „половина од зголемувањето на цените на новите возила се однесува на надминување на повисоки влезни трошоци, вклучувајќи ги и трошоците за суровини“.

Електричните возила се меѓу најтешко погодените бидејќи цените на литиумот, никелот и кобалтот се зголемија. Тоа е дел од причината зошто Ford F-150 Lightning кој чинел 39.974 долари сега имал цена од 51.947 долари.

„Сè уште има многу инфлација што се зголемува во синџирот на снабдување со нови возила. Иако трошоците за суровините се намалуваат, добавувачите имаат многу други повисоки не-стокови трошоци – дизел, товар, превоз, логистика, работна сила, електрична енергија – да ги пренесат на производителите на автомобили“. Влијанијата на кризата со чипови, исто така, продолжуваат да траат и компаниите ќе мора да ги обноват залихите пред цените да паднат на значаен начин, истакнал Бринкман.

Според него „2023 година има поголем потенцијал за побрзо подобрување на опкружувањето за јачината на звукот и побрзо нормализирање на цените“.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK