Сопствениците на EV возила во САД ќе плаќаат дополнителни даноци

ОБЈАВЕНО НА:

Сопствениците на електрични автомобили во Флорида се соочуваат со годишна такса од 200 долари што државната влада планира да ја искористи за барем делумно да го покрие даночниот недостаток. Законот сè уште не е објавен, но беше најавен документ во форма на регионален предлог-закон. Доколку биде одобрено, сопствениците на електрични автомобили ќе треба да плаќаат дополнителен годишен надомест.

Возачите на целосно електрични возила првично ќе плаќаат годишен надомест од 200 долари, а од 2029 година данокот ќе се зголеми на 250 долари. Сето ова ќе биде додадено на редовните давачки и даноци, кои во моментов се движат од 50 до 255 долари на Флорида.

„JD Power and Associates“ проценува дека Американците трошат помеѓу 150 и 200 долари месечно за бензин, но сопствениците на ЕВ плаќаат во просек само 56 долари месечно ако наплаќаат дома, заштедувајќи 1.700 долари годишно.

Нацрт-законот има за цел да го надомести намалувањето на даночните приходи што Флорида го очекува во наредните години. Статистиката покажува дека жителите на државата се повеќе ги напуштаат класичните возила со мотор со внатрешно согорување во корист на електрични возила.

Предлог-законот беше претставен од републиканскиот сенатор Ед Хупер. Тој претседава со Комитетот за резервации на средства за транспорт, туризам и економски развој и стана следниот меѓу политичарите ширум земјата што даде сличен предлог за нивните региони.

За потсетување, повеќе од 30 држави веќе им наплаќаат на сопствениците на електрични автомобили доплата за користење на автомобили со батерии. Тоа долго време е случај во државите Вашингтон, Џорџија, Арканзас и Охајо. Пратениците од Тексас, исто така, донесоа своја мерка претходно оваа година за наметнување годишна такса од 200 долари.

Досега најниски даноци за електричните автомобили се забележани на Хаваите. Таму е 50 долари, иако некои држави, како Кентаки, сè уште не наплаќаат ништо. Возачите на електрични автомобили во Вашингтон беа најтешко погодени: треба да плаќаат 225 долари годишно.

Повеќето луѓе сè уште веруваат дека електричен автомобил ќе биде поевтин за користење од класичен мотор со внатрешно согорување, особено кога ги полните батериите дома. Има многу други придобивки од поседувањето електричен автомобил.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK