Руска стимулација: Ако имаш електрично возило не плаќаш патарина

ОБЈАВЕНО НА:

Руската влада ќе овозможни бесплатно користење на автопатиштата и ослободување од патарина за сопствениците на електрични возила, како дел од новата иницијатива за зголемување на бројот на електрични возила на локалните улици. Иницијативата е дел од новиот Развоен концепт за производство и употреба на електричен автомобилски транспорт, потпишан од премиерот Михаил Мишустин на 23 август.

Електричните возила имаат многу мало присуство на рускиот пазар, во моментов сочинуваат само 0,05 проценти од вкупната продажба. Планот на владата е да се продаваат 25.000 електрични возила секоја година во земјата до 2024 година и да сочинуваат 10 проценти од целата продажба на нови руски автомобили до 2030 година. „Весникот Москва тајмс“ забележува дека само 1.950 километри (1.211 милји) од руските 1.553.700 километри (965.424 милји) ) се патарини.

Се планираат голем број други иницијативи за поттикнување на потрошувачите да купуваат електрични возила, вклучително и начини за субвенционирање, заеми и закуп. Дополнително, производителите ќе добијат субвенции за изградба на електрични возила и фабрики за батерии.

Локалните медиуми јавуваат дека Русија ќе инвестира 10,5 милијарди долари во електрилни возила и возила на водород до 2030 година и сака да постави 9.000 станици за полнење со струја до 2024 година и до 72.000 до 2030 година. Дури 1.000 водородни станици, исто така, би можеле да работат до 2030 година.

Тековните инвестиции на ЕВ во Русија се фокусирани првенствено на јавниот превоз, со 0,6 проценти од автобусите што работат на електрична енергија. Во Москва, 5,5 проценти од автобусите се електрични, блиску до просекот на Европската унија од 6,1 проценти.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK