Русија ќе го контролира и пазарот на половни автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Во Русија размислуваат за контрола на сите продажба на автомобили на секундарниот пазар. Продажбите треба да се извршуваат на специјално сертифицирани аукции. Оваа е со намера за дополнително полнење на касата со давачки од сите продавани возила во земјата , а не само од новите, е во главниот дел на новата реформа.

Според некои информации во Русија ќе се појави нова, државна индустрија за продажба на возила, која ќе се заземе за сите употребувани возила вклучувајќи ги и оние кои се продадени од рака на рака.

На тој начин после финализирањето на реформата продажбата надвор од аукцијата на сите употребувани возила, вклучувајќи ја и последната на која се наоѓаат 80 проценти од возилата на секундарниот пазар, ќе биде прогласена за незаконска.

Со реализација на оваа вест ќе се занимава и организацијата НТИ “Автонет”. Граѓаните кои ќе сакаат да го продадат својот автомобил ќе треба да приложат сертификат од државата, па за него ќе наддаваат дилери на автомобили. И тие исто така ќе треба да имаат лиценца за својата дејност, а потоа автомобилот на старо ќе може да се купи само од нив.

Сите продажби ќе бидат оданочени, а дилерите ќе треба да се изборат за заработка. Од ова Министерството се надева дека ќе инкасира над 250 милијарди рубљи, доколку биде задржан обемот на продажба на возила во секундарниот пазар.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK