Ригорозна одлука: Шкотска ги исклучува бензинците и дизелашите од сообраќај

ОБЈАВЕНО НА:

Властите на Шкотска соопштија дека до 2032 година планираат да ги исклучат од сообраќај од сообраќај автомобилите и комби возила на бензин и на дизел.

Премиерот на Шкотска, Никола Старџон го претстави новиот владин план што предвидува „масовно ширење“ на електричните станици за полнење на автомобили. Владата ќе покрене пилот проект со цел да се поттикнат потрошувачите на купување на електрични возила.

Автопатот А9 ќе биде првиот целосно опремен за електрични автомобили.
Старџон најави и основање на Фонд за иновации преку кој ќе бараат решенија што би требало да го олесни полнењето на електричните автомобили во местата со густа населеност.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK