Наскоро као пилот проект: Со ракија наместо со сол против замрзнување на патиштата

ОБЈАВЕНО НА:

Наместо сол, на патиштата наскоро ќе се посипува ракија со цел да не замрзнуваат во зимските периоди. Ова наскоро ќе започе како пилот проект да се применува во САД.

Истражувањата спроведени од страна на Универзитетот на Вашингтон покажаа дека ракијата добиена од грозје е многу поефикасна од солта, а истовремено нема негативно влијание врз површниот слој на асфалтот.

Тимот на истражувачи веќе направи практична проба и заклучокот е изненадувачки. Користењето на ракија и отпад од ферметираното грозје е далеку поеколошки начин за третирање на замрзнатите патишта, а времето на одмрзнување е многу помало во однос на солта.

Во истражувањето се наведува и еден податок кој е фрапантен. Во текот на годината во САД се троши дури 27 милиони тони сол за третман на патиштата во критичните периоди од годината.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK