Продажба на нови возила пораснал во септември – опаднала за деветте месеци

ОБЈАВЕНО НА:

Најновите податоци на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) покажуваат дека во првите девет месеци од 2022 година, регистрациите на нови автомобили достигнале ниво од 6.784.318 единици, што е за 9,9% помалку во споредба со истиот период од минатата година.

Во исто време, сепак, септември забележа втор последователен месечен пораст на регистрациите – за 9,6% до ниво од 787.870 единици. Состојбата е стабилна на четирите главни пазари – Германија и Шпанија со подобрување од 14,1% и 12,7% соодветно, Франција со 5,5% и Италија со раст од 5,4%.

На крајот од првите девет месеци од 2022 година, резултатите за четири главни пазари беа: Италија (-16,3%), Франција (‑11,8%), Германија (-7,4%) и Шпанија (-7,4%).

Следете не и на:

24AUTO NETWORK