Поскапуваат вињетките за патиштата во Словенија

ОБЈАВЕНО НА:

Словенечкиот ДАРС објави нови цени на вињети, кои ќе важат од 15 јуни 2023 година. Новите цени ќе бидат повисоки во просек за за 6,8% и ќе се однесуваат за сите категории на возила што ги користат словенечките патишта.

Категоријата што ги опфаќа автомобилите, СУВ возилата, возилата чија тежина не надминува 3,5 тона и пикап возилата поскашувањата се од 1 евро до 7,5 евра во зависност за периодот.
– годишна вињета 117,5 евра (наместо 110)
– месечна 32 евра (наместо 30)
– неделна 16 евра (наместо 16)

Промени има и кај другите категории. Најмала промена од само 0,5 евро има кај неделната вињетка за мотоцикли. Таму полугодишната вињетка чини 32 евра, а годисната 58,7 евра.

Кај возилата со тежина преку 3,5 тона, цените се следни.
– годишна вињета 235 евра (наместо 220)
– месечна 64,1 евра (наместо 60)
– неделна 32 евра (наместо 30)

Подетално за вињетите може да погледнете на следниот линк на DARS
https://evinjeta.dars.si/en

Следете не и на:

24AUTO NETWORK