Porsche објави пораст на приходите, добивката и продажбата

ОБЈАВЕНО НА:

Германскиот производител на спортски автомобили Porsche објави пораст од 25,5% на приходите од продажба на 10,10 милијарди евра (11,15 милијарди долари) во првиот квартал, во споредба со 8,04 милијарди евра една година порано.

Оперативната добивка во кварталот се зголеми на 1,84 милијарди евра од 1,47 милијарди евра минатата година.

Porsche, во која групацијата Volkswagen со седиште во Волфсбург има мнозински удел, потврди дека испораките до клиентите се зголемиле за 18% на годишно ниво на 80.767 во првиот квартал.

Коментирајќи ги резултатите, Луц Мешке, заменик-претседател на Извршниот одбор и член на Комитетот за финансии и ИТ во Porsche рече: „Значајниот раст е резултат на голем број фактори: поголема продажба на Групацијата, континуирани позитивни цени и комбинирани ефекти. Ние продолжуваме да ја водиме нашата модерна луксузна стратегија напред, во интерес на нашите клиенти“.

Гледајќи напред, Porsche ги поддржа своите годишни приходи од продажба во опсег од 40 до 42 милијарди евра.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK