Porsche го зголемува уделот во Rimac Automobili на 24 проценти

ОБЈАВЕНО НА:

Надзорниот одбор на Porsche AG се согласи да го зголеми својот удел во Rimac Automobili oд 15 на 24 проценти. Хрватската компанија развива и произведува високотехнолошки компоненти за електромобилност, вклучувајќи дискови со високи перформанси и системи на батерии. Исто така, произведува супер спортски автомобили со електричен погон.

Porsche се приклучи на младата компанија за технолошки и спортски автомобили како инвеститор во 2018 година и го зголеми својот удел на 15 проценти во септември 2019 година. Најновиот пораст на капиталот го илустрира проширувањето на стратешкото партнерство. Porsche инвестира дополнителни 70 милиони евра. Ова значи дека производителот на спортски автомобили ќе поседува 24 проценти од акциите без да има контролно влијание.

Мате Римац ја основаше компанијата именувана по него во 2009 година на 21 година. Дури и пред тоа, тој имаше визија за супер спортскиот автомобил со електричен погон додека беше уште на училиште и универзитет. Со седиште во Света Недела близу Загреб, неговата компанија сега има работна сила од скоро 1.000 вработени. Rimac дизајнира, развива и произведува електрични хиперавтомобили со моќност до 2.000 КС и максимална брзина поголема од 400 км на час. Компанијата исто така снабдува технологии и системи на неколку познати производители на електрични автомобили

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK