Побарувачката на дизел возилата падна за 8 проценти

ОБЈАВЕНО НА:

Анализата направена од страна на JATO Dynamic за 2017 година вели дека за време на 12 месеци била намалена побарувачката на дизел возилата и тоа за 7,9 проценти. Бројот на продадени возила е 6,76 милиони, а тоа е 43,7 проценти од вкупниот пазад во Европа во 2017 година.

Ваквите бројки се премногу ниски и претставуваат убедливо најниска продажба во последните десет години.

За разлика од падот на дизел возилата забележан е пораст на бензинците за 10,9 проценти односно за 760.000 возила.

„Основната причина за порастот во 2017 година е благодарение на СУВ возилата кај кои е забележана продажба од 4,56 возила во текот на 2017 година“, велат од JATO Dynamics.

Според вкупните податоци забележано е подобрување во бизнисот со новите автомобили во Европа. Крајниот резултат е 15,57 милиони возила и тоа е убедливо најдоброто постигнување во Европа уште од 2007 година.

Од агенцијата велат дека причината за овие бројки е во зголемената побарувачка в Источна и Јужна Европа, каде има зголемување од 12,7 односно 6,2 проценти.dize

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK