Oд стар Москвич извлече дури 800 коњски сили (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Финецот Виле Оксанен може да се пофали дека успеал да направи тркачки автомобил од старо возило и притоа да дојде до неверојатна бројка на коњски сили.

Се работи за возилото Москвич-2140 Tappajamosse со оригинелен мотор УЗАМ-412 од 1480 кубици, кој фабрички може да произведе 75 коњски сили. Со промените коишто Оксанен ги направил успеал да дојде до возило коешто има 800 коњски сили.

Деталите околу преправките на возилото не се соопштени. Оксанен не сака да издаде што е она што го направил, но дефинитивно е еден од светските инженерски гении. Иако тој не открива, неко информации доловуваат дека моторот е засилен со специјални плочи.

Гигантскиот скок во моќноста станува возможен со монтажа на два турбокомпресори и масло за ладење. Возилото успева да помине 402 метри за 9.118 секунди со максимална брзина од 242 км/ч.

Моторот е изместен лесно назад и надолу во споредба со оригиналната конструкција. Зад седиштата се наоѓа сè, коешто нема најдено место под предната хауба, вклучувајќи го и системот за ладење и турбокомпресорите.

Сличностите со Москвич се забележуваат во надворешноста на возилото. Задните врати се заварени, а покривот си симнат.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK