Од 15 електрични возила само Dacia Spring има „вистински“ домет според декларацијата

ОБЈАВЕНО НА:

Кај електричен автомобил Dacia Spring декларираниот домет е 224 км. со едно полнење, а членовите на Autobest минале 221,03 км. На дното на листата остана Honda со 78,46 отсто од споменатата гама и Citroën ë-C4 со 74,59 отсто.

Потрошувачката на енергија (гориво) на возилата секогаш било различно во реални услови споредено со декларираните податоци. Тие разлики понекогаш можат да бидат и поголеми. Во еден од последните тестирања на електрични возила направено од членовите на Autobest е утврдено дека од 15 возила, само Dacia Spring има речиси 100 отсто домет според декларираниот.

Романскиот автомобил минал 221,03 км. што е 98,6 отсто од декларираната фабричка потрошувачка на струја. Според Autobest само пет тестирани електрични модели достигнаа повеќе од 90 проценти од официјалниот фабрички деклариран циклус.

Од друга страна ниту еден модел не направил помалку од 75 отсто од наведеното растојание. Практичното тестирање исто така покажа дека кога индикаторот за батерија покажува дека не можете да продолжите да возите, сепак може да се помине значително растојание. Од сите 15 тестирани автомобили, сè уште може да се постигне помеѓу 14 и 37,8 километри вистински домет.

Практичните податоци доаѓаат од жирито составено од колеги од Autobest составено од 30 европски новинари. Тие тестираа 15 електрични автомобили во близина на Барселона со основна продажна цена од максимум 32.000 евра на тест патека.

Кај електричен автомобил Dacia Spring декларираниот домет е 224 км. со едно полнење, а членовите на Autobest минале 221,03 км. На дното на листата остана Honda со 78,46 отсто од споменатата гама и Citroën ë-C4 со 74,59 отсто.

Резултати од мерењето на опсегот:

Dacia Springа: 221,03 км (98,6 проценти од фабрички деклариран опсег)
Kia e-Niro: 433,35 km (95,2 проценти)
Hyundai Kona: 446,64 km (92,2 проценти)
Mazda MX-30: 183,32 km (91,6 проценти)
Opel Corsa: 284,11 km (90,1 проценти)

Renault Zoe: 334,22 km (85,9 проценти)
Fiat 500e: 265,46 km (82,9 проценти)
Nissan Leaf: 311,06 km (80,7 проценти)
VW ID.3: 338,53 km (80,4 проценти)
Opel Mokka: 260,37 km (80,3 проценти)

Cupra Born: 339,11 км (79,9 проценти)
Peugeot e-2008: 255,62 km (79,3 проценти)
Peugeot e-208: 269,67 km (79,3 проценти)
Honda e: 174,18 km (78,4 проценти)
Citroën ë-C4: 262,54 km (74,5 проценти)

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK