Неприкосновени преку Атлантикот: Mercedes најдобро продава во САД

ОБЈАВЕНО НА:

Според информациите коишто ги пренесуваат медиумите од САД, Mercedes остана водечка компанија и во 2017 година на пазарот во оваа земја со што остана далеку пред конкуренцијата. Во текот на минатата година продадени се вкупно 302.043 возила, а ова е најмногу благодарение на моделите C-Class, GLC и GLE. Порастот беше од 49,6 проценти, а на пазарот пристапни биле 43 модели.

Второто место е добиено со тесна разлика. Му припаѓа на BMW. Компанијата од Баварија беше во битка со Lexus, а се работи за разлика од само неколку илјади возила. BMW е втор со 277.432 возила, додека Lexus заостанува со 269.671 автомобил. Гледано генерално BMW има пад во продажбата за 3,2 проценти, додека компанијата од Јапонија има и поголем пад од дури 7 постои.

На оваа листа големо заостанување има Audi. Германците имаат продадено 199.534 возила, но можат да бидат задоволни бидејќи растор на брендот продолжува.

Инаку, Кина и понатаму останува доминантен светски пазар за автомобил, а САД е на второто место. Сепак, бројките велат дека пазарот во САД е со поголема вредност.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK