Нема да има електричен VW под 25.000 евра

ОБЈАВЕНО НА:

Електричниот автомобил Volkswagen ID.2, кој ќе се најде во продажба во 2025 година, нема да чини 20.000 евра, како што се очекуваше досега. Неговата нова цена ќе биде околу 25.000 евра. Оваа изјава ја даде Томас Шефер, шефот на VW.

Поранешниот шеф на компанијата изјави дека кросоверот VW ID.2 ќе биде достапен електричен автомобил со цена од околу 20.000 евра. Тој смета дека тоа ќе му овозможи на новиот германски автомобил да заземе водечка позиција во сегментот на компактни електрични кросовери.

Но, во 2022 година, Херберт Дис поднесе оставка и беше заменет од Томас Шефер. Тој не многу долго откако беше на чело на концернот се откажа од лансирањето на прифатлив електричен кросовер. Но, неговата цена до денес нема да биде многу повисока – ќе биде околу 25.000 евра, но не и 20.000 евра, како што беше претходно објавено.

Шефер, сепак, појасни дека оваа цена не е конечна. Сè ќе зависи од трошоците за материјали и платите на вработените, а со голема веројатност ќе се зголеми до моментот кога моделот ќе биде пуштен во продажба.

Извршниот директор на Volkswagen истакна дека во Германија, на пример, трошоците за поседување електричен автомобил веќе се за 20% пониски од трошоците за поседување автомобил со мотор со внатрешно согорување.

Меѓутоа, ситуацијата е различна во различни земји. Во многу земји, како што е нашата, инфраструктурата за електрични автомобили сè уште е недоволно развиена.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK