Mercedes и Volkswagen побараа Владата да ја забрза изградбата на EV полначи

ОБЈАВЕНО НА:

Mercedes-Benz и Volkswagen ја повикаа германската влада да стори повеќе за да го зголеми бројот на станици за полнење електрични возила. Само така може да се поттурне процесот на побрза електрификација во авто индустријата и побрзо преминување на чисто електрични возила.

„За да ја забрзаме транзицијата кон електрични возила, мораме да се погрижиме инфраструктурата за полнење да биде во изградба“, изјави извршниот директор на Мерцедес-Бенц Ола Калениус за германскиот весник „Билд ам Зонтаг“.

Извршниот директор на VW, Оливер Блуме, се согласи дека е потребно повеќе забрзување и дека изградбата на станици за полнење е „заедничка задача на економијата, федералната влада и општините“.

Есента, германската влада одобри план за трошење од 6,3 милијарди евра за брзо забрзување на изградбата на станици за полнење на електрични возила низ целата земја, што вклучува и забрзување на издавањето градежни дозволи.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK